W październiku ubiegłego roku na polskim rynku wydawniczym ukazała się kolejna z serii książka kulinarna Bartka Kieżuna, tym razem poświęcona kuchni portugalskiej „Portugalia do zjedzenia”. Przewodnik po smakach Portugalii został wydany przez wydawnictwo Buchmann dzięki wsparciu udzielonemu przez Bank Millenium.

Po sukcesie, jakim okazała się „Italia do zjedzenia”, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie.

„Portugalia do zjedzenia” to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.

Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Czas Wina, Kukbuk, Podróże, Twój Styl i kwartalniku Wino. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku oraz nominowana do Gourmand World Cookbook Awards.